Kultúra

Népművészet


Sebestyén Ádám Székely Társulat

A társulat 1972-ben alakult,
Sebestyén Ádám

Sebestyén Ádám, aki 2010. júliusában Kakasd Község Képvselő-testületétől megpta a poszumusz díjat, ezzel Kakasd Községgért kitüntetett cím birtokosa lett. Önkéntes néprajzi gyűjtő

Gyermekkora óta belső késztetésre, ösztönösen gyűjti a népdalokat, segédeszkköze a hegedű, melyen magánszorgalomból tanul meg játszani. Mint önkéntes néprajzi gyűjtő, 1965-ben jelentkezik a XIII. Országos Néprajzi és Nyelvjárási Gyűjtőpályázaton Halottas székely népszokások című munkájával. 1966-ban készül el hiteles forrásmunkák alapján írt székely monográfiája A bukovinai andrásfalvi székelyek élete és története Madéfalvától napjainkig címmel. Mű- és népdalgyűjteménye több, mint ötszáz dalból áll. Népdalgyűjteménye 1968-ban megyei I. és országos III. dijat kap.

1976-ban jelenik meg Népdalcsokor/Andrásfalvi népdalok címmel a kötet, amely 240 dalt tesz közzé. 458 mesét gyűjt össze, amelyet négy kötetben ad közre. A 34 mesemondó ízes előadásában elhangzott mesekincs egy részét magnószalagon is megörökíti. 1973-ban születik meg a bukovinai székelyek népi gyógyászatával foglalkozó tanulmánya Népi gyógyászat a bukovinai Andrásfalván címmel, ami aztán az Orvostörténeti Múzeumba kerül. 1972 őszén megalakítja a Kakasdi Székely Népi Együttest, amelynek azóta is a vezetője; a Sárközi lakodalomban, a Szekszárdi Szüreti Napokon és egyéb rendezvényeken való szereplésével elismerést vív ki. A bukovinai székelység életútját színpadi előadásra is feldolgozza 1981-ben Madéfalvától napjainkig címmel.

Munkája elismeréséért 1981-ben Babits Mihály emlékplakett és Tolna Megyei Tanács Alkotói Díja kitüntetést kap, a Sebestyén Gyula emlékéremnek is tulajdonosa.

Forrás: http://www.igyuk.hu/altalunkkezeltoldalak/bukovina/index_sa.htm

alapította. Egyesületté 1998-ban alakult, az alapítók száma 37 (felnőtt tag). A társulat célja a Kakasdon élők összefogása, elsődlegesen a népművészet, a néphagyományok ápolása és továbbfejlesztése és ezen keresztűl a település kultúrális életének megőrzése, Sebestyén Ádám munkásságának folytatása, a hagyományok felelevenítése, megőrzése. A társulat rendelkezik felnőtt és gyerek csoporttal is. A létszám megalakulásuk óta folyamatosan nő.

Forrás: http://kakasd-tanc.ini.hu
Forrás: http://kakasd-tanc.ini.hu
Forrás: http://kakasd-tanc.ini.hu
Forrás: http://kakasd-tanc.ini.hu


Képek a Sebestyén Ádám Székely Társulat életéből.
Az egyesület tagjai az ország több pontján (szüreti fesztiválokon,
Szüreti felvonulás Kakasdon
1997

A kakasdi szüreti felvonulásnak régi a hagyománya. A képen a "régi falu közepén, a templom előtt" látható a néptánc együttes.

Forrás: http://www.igyuk.hu/altalunkkezeltoldalak/bukovina/szuret97.html
találkozókon, fesztiválokon) illetve más országokban is képviselhették településünket,
Szüreti felvonulás Kakasdon
1997

A képen a mai 6-os számú főút középen láthatjuk táncolni a társulatokat.

Forrás: http://www.igyuk.hu/altalunkkezeltoldalak/bukovina/szuret97.html

és mutathatták be tudásukat.Sebestyén István
Bukovinai székely népművész

"Sokan vannak ma, akik szívesen énekelnek színpadon népdalokat, de egyre kevesebben vannak, akik gyermekkortól természetes formában, a legnemesebb anyanyelvként sajátították el a népdalokat, és azok sajátos kifejezésmódját. A bukovinai székely Sebestyén István e kevesek közül való. Ráadásul nem csak énekelni tud szépen az Andrásfalváról elszármazott, végül Kakasdra került bukovinai székelyek leszármazottja, hanem kiváló mesemondó is! "


Tari Lujza
Népzenekutató

Forrás: http://www.sebestyenistvan.hu


Sebestyén István: vágya, hogy a hagyományőrzés terén maradandót alkothasson.

A többszörösen elismert és kitüntetett székely művész az utóbbi években önálló előadó esteken népmesék-népdalok javából tart előadásokat.


Hagyományőrzés

Székely-sváb disznóvágás
Tél idusán

A faluházhoz közeli ház udvarának egyik oldalán – német szokás szerint – fateknőben, forró vízben forgatva szorgos kezek szabadították meg a levágott disznót sörtéjétől, kaparták hófehérre a bőrét, majd rémfára akasztva láttak hozzá a feldolgozáshoz. A másik oldalon – székely szokás szerint – lángoló szalma alatt égették le a sertés szőrét, aztán több mint száz esztendős fatüzelésű pörkölővel tették még ropogósabbá, ízletesebbé a bőrt. Legalább harmincan dolgozták fel a kettő, egyenként 130 kiló körüli állatot. A férfiak az udvaron sürögtek-forogtak, az asszonyok a konyhában fűszereket készítettek elő, hagymát, fokhagymát tisztítottak, rizst válogattak, krumplit főztek, hogy mire a hús a feldolgozó asztalra kerül, minden ami kell, kéznél legyen.

A hagyományt közel 3 tucatnyian folytatják minden évben, és legalább tízszer ennyi vendéget várnak az eseményre. A disznóvágás után a feldolgozott állatokból a vacsorát a faluházban tálalják. A lakomára minden falubeli és néhány prominens személyiség kap meghívást. Az elkészült hurka és kolbász mellett a vacsora fogásai között szerepelt a friss húsból sült pecsenye, a székelyek töltött káposztája, a galuska és a németek Kräut und Knedl-je, a káposztás gombóc. Az egész napos munka után ünneplőbe öltözött a falu apraja-nagyja és hurkatáncolással, hajnalig tartó mulatsággal búcsúztatták a napot. (via teol.hu)


Falunapok
Augusztus


Minden év augusztusában rendezik a kakasdi falunapokat. Ekkor játékos vetélkedők, labdarúgó-mérkőzések és egyéb változatos események szórakoztatják a közönséget.


Kakas főző verseny
Augusztus


Minden év augusztus 20-án rendezik a kakas főző versenyt. Az eseménynek az általános iskola udvara ad helyet.


Búcsú
Július


Minden év júliusának utolsó vasárnapján rendezik meg a mai templom melletti utcában. Az vidámparkon kívül árusok várják a falu lakóit, vendégeiket illetve a más településekről érkezőket.


Sport

A kakasdi fiatalok és a felnőttek fociszeretete már régóta jellemzi őket a pályán. Csapatunk a Megye I. osztályában játszik. A 2009-ben inditott kupán is előkelő helyen szerepelnek. Az edzések és a mérkőzések is a kakasdi sport pályán kerülnek megrendezésre.

Forrás: http://www.magyarfutball.hu
Forrás: http://www.magyarfutball.hu
Forrás: http://www.magyarfutball.hu
Forrás: http://www.magyarfutball.hu


A kakasdi pálya a Petőfi utcában található.

 


Vakok és gyengénlátók számára készült változat megtekintése