• Kakasd község hivatalos honlapja

  •  Kakasd Község Önkormányzata:    •    Cím: 7122 Kakasd, Rákóczi F. u. 285.    •    Telefonszám: 74/431-923    •    GPS: é.sz.: 46.347426° k.h.:18.594617°

  • e-mail: hivatal@kakasd.hu   •  web: http://www.kakasd.hu  •  Közös hivatal elérhetősége:  •  Cím: 7122 Kakasd, Rákóczi F. u. 285.  •  Telefonszám: 74/431-923

  • Faluház
       

A Faluház története:

 

A faluházat 1986-ban Makovecz Imre tervezte. Az építési munkák 1987. nyarán kezdődtek meg. A faluház közösségi összefogással valósult meg, helyi lakosok településfejlesztési hozzájárulásukkal és társadalmi munkával építették fel. A Faluház átadására 1994. október 22-én került sor.

 

A Faluház impozáns épülettömbje a községen átutazókat első látásra megragadja. A két torony a községben élő két nép (sváb, székely) együttélésének, összefonódásának a jelképe.

 

A svábok az 1720-as években telepedtek be Ulm környékéről. Egészen a második világháború végéig a falut németek lakták. Majd nagyon sokukat visszatelepítettek Németországba és helyükre bukovinai székely családokat költöztettek.

 

A sváb torony vörösrézzel fedett és a kakasdi római katolikus templom mintájára épült, a német nyelvű, őstelepes sváb lakosság jelképe.

 

A székely torony szimbolikus jelképű, erdélyi eredetére utaló egyedi tervezésű, a székely nép jelképe. A székely torony belső terének érdekessége, hogy a tervező a volt szülőfalu – Andrásfalva – lebontott templomának külső homlokzatát mutatja be. A régi templom fényképe az oldalfalon van elhelyezve.

 

A székely torony bejárata előtt lévő öt székelykapu a volt szülőföld Bukovina tartomány öt községére emlékeztet: Hadikfalva, Andrásfalva, Józseffalva, Istensegíts, Fogadjisten.

 

A Faluház nagyterme több mint 300 m2, ahol a lemeszelt felületből a tartószerkezet tölgyfái emelkednek ki, amelyek a teljes épületrészt tartják.

A mennyezetet 151 db erdélyi székely mintákkal díszített, kézzel festett kazetta alkotja. A Kalotaszegi motívum és szín világa felöleli a székely mese- és mondavilág legszebb hagyományait, mint például indás, stilizált virágok, nap, hold szarvas és páva. Erdély címerét is megörökítették az alkotók. A kazetták között nincs kettő egyforma, külön érdekessége a székely rovásírással is elkészített felírat: Isten segedelmével készítette a Kakasdi Önkormányzat az 1994-es esztendőben.

 

A kazetták tervezője: Ferentz Ildikó

A kazetták alkotói:  Ferentz Ildikó és Ferentz János (házaspár) valamint barátaik: Ercsei László és Bernát Dezső

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-ben, illetve 2018-ban összesen 406.000.000,- Ft támogatásban részesítette Kakasd Község Önkormányzatát a „Faluház/Tájház” felújítására. A beruházás keretében megújult a Faluház, a Tájház, a Polgármesteri Hivatal és a Könyvtár.

 

A Faluház előtti füves területen található az „Együttélés – Zusammenleben” című szoborkompozíció, melynek készítője Dechandt Antal mecseknádasdi szobrászművész. Az emlékmű egyik része egy hajó, ami a svábság Dunán történő betelepítésére utal. A kompozíció másik fele 3 organikus oszlopforma, melyek egymáshoz való viszonya – egymás felé hajolnak – az együttélés (székely, német, felvidéki) kérdéskörét érinti.

 

A Faluház működése:

 

A Faluház a település művelődési házaként is működik. Számos települési, térségi rendezvénynek ad helyszínt.

 

A Faluház rendezvényhelyszínként is igénybe vehető. A Nagyterem lakodalmak, céges rendezvények, stb. megtartására alkalmas. Befogadóképessége max. 299 fő. A kisterem (Borozó) 50 fő befogadására alkalmas.

 

Tájház

 

A Faluház épületegyüttesében található a Tájház is, ahol svábszoba és székelyszoba került berendezésre számos korhű eszközzel.

 

Faluház vezetője: Fekete-Sebestyén Ibolya

 

Elérhetőségek:

Cím: 7122 Kakasd, Kossuth L. u. 290.

Telefonszám: 20/262-73-53

E-mail cím: faluhaz.kakasd@gmail.com

 

Nyitvatartás:

 

Hétfő

09:00 - 15:00

Kedd

11:00 - 19:00

Szerda

szünnap

Csütörtök

11:00 - 17:00

Péntek

09:00 - 13:00

 

Nagyobb csoportok fogadása előre egyeztetett időpontban a nyitvatartási időn kívül is lehetséges.

 
   
   
   
   
 • Kakasd község hivatalos honlapja

© Kakasd Község Önkormányzata

 • Regenerate: 2024.