• Kakasd község hivatalos honlapja

  •  Kakasd Község Önkormányzata:    •    Cím: 7122 Kakasd, Rákóczi F. u. 285.    •    Telefonszám: 74/431-923    •    GPS: é.sz.: 46.347426° k.h.:18.594617°

  • e-mail: hivatal@kakasd.hu   •  web: http://www.kakasd.hu  •  Közös hivatal elérhetősége:  •  Cím: 7122 Kakasd, Rákóczi F. u. 285.  •  Telefonszám: 74/431-923

  • Látnivalók
       
   

Faluház

 
     

A faluházat 1986-ban Makovecz Imre tervezte. Az építési munkák 1987 nyarán kezdődtek meg. A faluház közösségi összefogással valósult meg, helyi lakosok településfejlesztési ozzájárulásukkal és társadalmi munkával építették fel.

A Faluház impozáns épülettömbje a községen átutazókat első látásra megragadja. A két torony a községben élő székelyek, svábok együttélésének, összefonódásának, összetartozásának a jelképe. A szimbolikus jelképű erdélyi eredetére utaló, egyedi tervezésű torony a székely népet jelképezi. A vörösrézzel fedett és a kakasdi római katolikus templom mintájára épült torony a német nyelvű, őstelepes „sváb” lakosság jelképe.

 

További részletek: https://kakasd.hu/faluhaz.htm

 

A Faluház a település központi részén, a Kossuth L. u. 290. szám alatt található.

     

„Együttélés – Zusammenleben” című szoborkompozíció, hajó

 
     

A szoborkompozíció készítője Dechandt Antal mecseknádasdi szobrászművész.

Az emlékmű egyik része egy ácsolt tölgyfagerendákból szerkesztett hajó, amely a svábság Dunán történő betelepítésére utal. A hajót egy olyan talp tartja, amely a folyó hullámait jeleníti meg.

A kompozíció másik fele 3 organikus oszlopforma (tölgyfa), melyek egymáshoz való viszonya – egymás felé hajolnak – az együttélés (székely, német, felvidéki) kérdéskörét érinti.

 

A szoborkompozíció, hajó a Faluház előtti füves területen található.


Turul szobor

 
     

A Turul szobor 2020-ban került felállításra. A Turul madár műkő öntvény, ami bronzhatású felületkezelést kapott. A szobrot Endresz László, a faragásokat Szemcsuk István készítette el. A szobor érdekessége, hogy egyedi forma, nem készül belőle sosem 2 egyforma. A szobor talpazata 20 éves csertölgy anyagból készült.

 

A Turul szobor a Faluház előtti részen, a „Faluház” felirat előtt található.


Tájház

 
     

A kakasdi Tájház egy eredeti sváb házból került kialakításra. A Tájházban 3 berendezett szoba található, 1 sváb szoba és 2 székely szoba.

 

További részletek: https://kakasd.hu/gyujtemenyek-tarlatok.htm

 

A Tájház a település központi részén, a Rákóczi u. 285. szám alatt található.

     

Szent Mihály Római Katolikus Templom

 
     

A templomot 1800-as évek elején, téglából építették. A templom két oldalsó falán karzatot létesítettek. A kóruson helyeztek el egy Angster orgonát. 1902-ben a Szent Kereszt mellékoltár helyett kialakítottak egy lourdes-i barlangot. 14 stáció található a templomban.

 

További részletek: https://kakasd.hu/egyhaz.htm

 

A templom a Rákóczi u. 178. szám alatt található.

     

Kálvária

 
     

A Kálvária a mai temető mellett helyezkedik el. A Kálvária stációit 1891-ben állították fel. Szentelésük 1981. október 18-án történt meg. Helyreállításának köszönhetően, ma már bárki kényelmesen megtekintheti a 14 műemléket és a 3 keresztet. A műemléket fák veszik körül és tavasszal ibolyák borítják.

 

A Kálvária a Szabadság utcán haladva jobb oldalon található.

     

Szent Anna Kápolna

 
     

Kakasd és az egykori, ma már Kakasddal egyesült Belac közt található kis kápolna a XVIII. században épült Szent Anna tiszteletére. Kis jelentőségű búcsújáróhelynek számított, főként csak a környék német lakossága látogatta Szent Anna napján. A kápolnát a XIX. században átalakították. Az ünnepi istentiszteleteket is itt tartották.

 

A Szent Anna Kápolna a település központi részén a Faluház mellett található.

 

     
 

Világháborús emlékmű

 
     

Az emlékművet az I. és II. világháború kakasdi áldozatainak emlékére emelték. A táblák tartalmazzák az elhurcoltak, eltűntek és elesettek neveit.

 

A világháborús emlékmű a település központi részén a Faluház melletti parkban található.

     

Ulmer Schachtel bárka és réztábla

 
     

A bárka 2010-ben készült. A tervet Hilcz Ádám készíttette és Rettich Béla, ácsmester építette meg. A felirata németül: Ulmer Schachtel 1730. A hajó mögött elhelyezett táblán rézdomborítással olvasható német és magyar nyelven a kivonatos történet a kakasdi betelepülésekről. Az emlékművön Kakasd címere is megtalálható.

 

A bárka és réztábla a település központi részén a Faluház melletti parkban található.

     

Székelykapu, kopjafa

 
     

A székely kaput egy budapesti mérnök, Adorjáni István tervezte és faragta Farkas Lajos bognár közreműködésével.

A Székely kapu mellett felállított Kopjafát a majosi származású Szemcsuk István faragta.

 

A Székely kapu a 6-os sz. főút mellett, a Faluárok-Belaci műút-Rákpatak által határolt parkban áll.

     

Fürgentyűs szekér

 
     

A felújított székely, fürgentyűs szekér 2020-ban került kiállításra a székely kapu melletti zöld területen.

 

A szekér a 6-os sz. főút mellett, a Faluárok-Belaci műút-Rákpatak által határolt parkban áll.

     

Belaci harangláb és kereszt

 
     

Az 1900-as évek elején épült a ma már helyi védett harangláb. Hajdanán naponta háromszor harangoztak Belacon is, azonban a felújítást megelőző ötven évben csak akkor, ha temetés volt a belaci temetőben.

Újra szól Belacon a harang, hiszen lakossági összefogás eredményeként 2020-ban befejeződött a felújítása. Megújult a harangláb külseje. Az 1850-ben öntött, 125 kg-os harang felújítása, automatizálása is megtörtént.

A harangszó – a kakasdi Szent Mihály Római Katolikus Templommal összhangban – reggel 6 órakor, délben és este 19 órakor hallható.

 

A kereszt és harangláb a Petőfi utcában található.


Széptölgyesi harangláb

 
     

A harangláb története sok évtizedre tekint vissza. Elmondások szerint 1905-bem állították fel az első haranglábat ezen a helyen. A régi harangláb állapota leromlott. 2023-ban új haranglábat állítottak és a harang is felújításra került a Kakasdi Római Katolikus Egyházközség és magánszemélyek adományaiból, társadalmi összefogásnak köszönhetően. Az új harangláb 4,60 m magas. Az oszlop és a „tulipán” (harangszék) tölgyfából készült díszfaragással, SZÉPTÖLGYES 2023. felirattal. A tető anyaga fenyőfa, zsindelyfedéssel.

 

A harangot 1850-ben Pécsett öntötte Weinbert Károly harangöntő mester. A harang felirati szalagján balról jobbra haladva a következő szöveg olvasóható: „GEGOSEN BEI K. WEINBERT IN 5 KIRCHEN 1850.”

A felirati szalag alatt szépen cizellált levélfríz (füzér) fut körbe. A harangtest két oldalát egy-egy dombormű díszíti. A húzókar oldalán a „Hétfájdalmú Szűzanya” látható. Vele szemben lévő oldalon a dombormű „Szent Mihály arkangyalt” ábrázolja.

A felújítás során a harang minden eredeti alkotó elemét sikerült megtartani.

 

A harangláb Széptölgyesen haladva bal oldalon – füves rész - található.


Belaci csurgó

 
     

2019 őszén került az önkormányzat által felújításra a csurgó.

 

A csurgó a Dózsa Gy. utcában található.

     

Kakasdi csurgó

 
     

2022-ben újították fel a csurgót. Régi fényképeket gyűjtve, az eredeti állapotot tükrözően valósították meg a felújítást.

 

A csurgó a Rákóczi utca felső részén található.

     

Kakasd betűk

 
     

2021-ben megújult Kakasd bevezető részén (Szekszárdról érkezve jobb oldalon) található füves terület. A terület rendezését követően KAKASD betűk kerültek elhelyezésre, majd megkezdődhetett a növénytelepítés. A terület rendezése társadalmi összefogással valósult meg.

     

Kerekes kutak

 
     

A településen a Dózsa Gy. utcában és a Szabadság utcában található kutak 2022-ben kerültek felújításra.

     
      

   
 
   
   
   
   
   
 • Kakasd község hivatalos honlapja

© Kakasd Község Önkormányzata

 • Regenerate: 2024.